Abecední Kudlův seznam hub

A B C Č D Ď H1 H2 CH J K1 K2 L M N O P1 P2 R Ř S Š T U V Z Ž


U každé vložené houby stačí kliknout na žlutý podtržený název houby.
Tímto se dostanete do galerie fotografií určitého druhu. Děkuji Vám za návštěvu!

V atlase přes 800 druhů hub




Valašská kyselica po mojém

4. února 2018 v 21:24 | Kudláček |  Recepty z hub a nejen z nich...

Valašská kyselica po mojém

Houbový kamarád Míla Mudrák, rád vaří, tak mi poslal recept podle něho. Díky Mílo a Vy si nechte chutnat…

Pokud chceš, posílám můj recept, zase trochu jiný, můžeš si ho hodit na stránky...tenhle ještě nemáš... "Valašská kyselica po mojém"

Ingredience:
voda, sušené houby, kysané zelí, brambory, domácí klobáska, cibule, sádlo, sladká smetana, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kmín, sladká paprika, mouka.


Postup
Večer namočím sušené houby, řádnou hrst (nejlépe dvě) a nechám do rána. Osmažím v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypu hladkou moukou. Za stálého míchání přidám vodu z hub a houby a chvíli vše mírně dusím. Zaleji horkou vodou z konvice, 1,5 litru, přidám sůl, 6 pepřů, 1 bobkový list, 4 nové koření a lžičku drceného kmínu (dnes jsem dal i celý kmín, špetku. Vařím 15 minut. Pak přidám 4 brambory na kostečky a vařím skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidám kysané zelí 250 gramů, pokrájené ručně na ještě jemnější a hlavně vodu z něj (to je ta KYSELICA), vařím vše dalších 15 - 20 minut. Mezitím si bokem uvařím kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájím ji dle libosti, já krájím na kolečka a ty ještě na čtvrtky (tentokráte jen na půlky a vařil jsem ji už v polévce, přidal jsem ji s bramborami). Přidám do vaření. Po pěti minutách popráším sladkou paprikou a zahustím rozkvedlanou smetanou ke šlehání s moukou, nechám projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutím dle chuti octem a cukrem (tentokrát jsem taky nedával ocet, není třeba, kyselica byla fakt kyselá J, cukru lžíce), ozdobím na talíři drceným kmínem, čtyřbarevným pepřem, sladkou paprikou a pak baštíme.
Dobrou chuť.



 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Zdenek jbc Zdenek jbc | E-mail | 4. února 2018 v 21:44 | Reagovat

Určitě to bude dobrý! Mám od Míly recept už nějakou dobu, ale! Kde bych já Jirko vzal zelí?! :D  5ti litrovej kbelíček mám ještě v garáži. Dám Ti adr. garáže, klíče jsou pod rohožkou!

2 Kudláček Kudláček | 4. února 2018 v 22:22 | Reagovat

[1]: Ok, stavím se a vyzvednu si... Pak Ti napíšu do mailu, info, co jsem včera vypytlíkoval muhehe

3 Zdenek jbc Zdenek jbc | E-mail | 4. února 2018 v 22:24 | Reagovat
4 Míla Míla | 11. února 2018 v 17:01 | Reagovat

Ahoj, ahojte! Tak jsi ho zveřejnil? Potěší, ještě ale musíte uvařit a ochutnat! Proti té naší "Slovácké" je tady změna. Já "valašskou" barvím sladkou paprikou a ve "slovácké" jsou zase ty fazole, sušené švestky a povidla. A udělal jsem ještě jednu změnu, jak je už psáno. Tentokráte jsem vařil klobásku přímo v polévce a je to lepší!!! Zdar houbám!

5 Kudláček Kudláček | 12. února 2018 v 19:25 | Reagovat

[4]: Mílo, velice děkuji za zveřejnění a něco malinko podobného jsem zkusil a až ji udělám po druhé, bude pojmenovaná hlinecká, neboli kudláčková .... muhehe

6 Míla Míla | Včera v 12:07 | Reagovat

:-) :-)

7 Míla Míla | Včera v 12:08 | Reagovat

Hlavně ji pak nafoť...ať se můžu pokochat

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama